Eind mei ontving ik via whatsapp een uitnodiging van Kristien. We leerden elkaar kennen terwijl we als freelancer werkten bij dezelfde klant. We delen verschillende overeenkomsten en zijn tegelijk ook erg verschillend. Structuur is belangrijk voor ons beiden, maar we werken op andere fronten.
Dot to dot
Kristien Lenaerts is zaakvoerder van dot to dot. Als je haar activiteiten onder een noemer wilt terugbrengen is office management een mogelijke term. Wat houdt haar job in?
- doorlichten van de bedrijfsprocessen en van de mensen gelinkt aan die processen (! geen HR-regelgeving en verloning, wél functieprofielen analyseren)
- begeleiden naar (de implementatie van) passende oplossingen
- loslaten om het zelf te doen
- opvolgen en bijsturen
Een bedrijf in groei heeft een doel voor ogen en Kristien stippelt de weg naar dat doel uit door te optimaliseren, digitaliseren en automatiseren. Dot to dot. Haar aanpak is kordaat, actief en direct. Nieuwsgierigheid is haar trigger.
Ze is op haar best wanneer ze een project mag opentrekken en ruimer bekijken, met oog voor details. Ze vertrekt vanuit dat wat er al is. Ze werkt van binnenuit met een frisse, ruime blik. Dankzij haar kennis, ervaring en nieuwsgierigheid stipt ze snel pijnpunten aan, bepaalt ze mee de focus en zet ze de puntjes op de i. Kristien organiseert en structureert. Ze baseert haar acties op logica, onderzoek en onderbouwde argumenten. Geen loze beloften, geen losse flodders. Rechttoe, rechtaan.
Aan tafel
Openheid en eerlijkheid werken als een katalysator voor nieuwe ideeën en verrassende gedachten. Daarom spreek ik graag af op een plaats waar mijn gesprekspartner zich thuis voelt en moeiteloos kan ontspannen. Vaak is dat aan de keukentafel, maar misschien is jouw happy place een gemoedelijke koffiebar of op een bankje aan een vijver? Ik hou zelf wel van een wandeling om helderheid te brengen in mijn gedachten, maar dat schrijft wat moeilijker …
Aangezien mijn hoofd niet alles opslaat, kan ik mijn gedachten het beste ordenen door ze eerst te dumpen op papier. En dan bedoel ik echt dat ik ze gewoon ergens neerkwak en het daar even laat liggen. Zoals kinderen doen met hun speelgoed of kleren. Het oprommelen gebeurt later wel.
Dus met een stapel witte A3’tjes en een arsenaal aan kleurrijke pennen en stiften zet ik me aan tafel en laat ik Kristien vertellen. Ik luister en schrijf. Hoewel, schrijven … Ik maak notities, kribbel, omcirkel, verbind gedachten, trek een kadertje, teken pijltjes, orden, enzovoort. Het ziet er even chaotisch uit als het wellicht klinkt. Maar het werkt. Alles wat mijn aandacht trekt terwijl ze haar verhaal doet, zet ik op papier. Zoals de klemtonen die ze – vaak onbewust – zelf legt. Herhalingen markeer ik, vragen signaleer ik en hier of daar noteer ik een aanvulling die in mij opkomt. Wanneer Kristien haar gedachten stokken (in haar keel of in haar hoofd) stel ik vragen. Soms om iets voor mezelf te verhelderen, soms om het licht te schijnen op de andere zijde van een gedachte.
Ons gesprek is een spel van praten en luisteren. Van snelle gedachten en trage verbindingen. Van aanspannen en ontspannen. Van puzzelstukjes verzamelen.
Na onze ontmoeting maak ik een synthese van mijn notities, gedachten en indrukken. Als het kan, doe ik het in de vorm van een one-pager: een samenvattend overzicht op een A4 of A3’tje. Of ik orden alles in een tekstdocumentje. Of ik noteer een oneliner of woord om jouw verhaal samen te vatten. Ik weet het. Dat zijn veel of’jes (met dank aan mijn buikgevoel en intuïtieve aanpak). Maar je kan je sowieso verwachten aan een overzichtelijke samenvatting van ons gesprek. Als houvast of als gespreksstof voor een volgende ontmoeting.
your shot, your story
Kristien haar initiële vragen waren sterk content-gericht:
- Hoe is het gesteld met de SEO van mijn website?
- Hoe scoor ik het best met SEA?
- Zijn de teksten op mijn website vlot leesbaar en vertellen ze alles wat mijn klanten willen weten?
- Welke social media kan ik best gebruiken voor mijn professionele communicatie?
- Heb ik een blog nodig?
Als je énkel nood hebt aan ‘technisch’ communicatie-advies, zoals over SEO en SEA, dan kan ik je niet zelf helpen. Daar bestaan andere sterke partners voor. Betekent dit dat Kristien geen content-advies kreeg? Neen. Ze heeft een overzicht ontvangen van concrete key points (just the way she likes it) m.b.t. de aanpak, doelstellingen en -groepen van haar communicatie. Daarnaast bezorgde ik haar een uitgebreide review van haar webteksten, met tips een aandachtspunten én gaf ik advies over de communicatiekanalen waar ze zich best op focust.
Met Shots & Stories kies ik bewust voor een allesomvattende benadering van communicatie, identiteit en transformatie. De tri-synergie. Dankzij deze aanpak:
- zie je andere kansen en mogelijkheden in jouw verhaal
- stippen we eigenschappen aan die je in de verf kan zetten
- doorbreek je bestaande gedachtepatronen om zo nieuwe connecties te maken
- zet je iets nieuws in beweging door te jongleren met oude gedachten
- leer je dat jouw professionele verhaal wordt opgebouwd door je kennis, ervaring(en), skills én persoonlijkheid
- komt je (creatieve) flow in een nieuwe stroomversnelling
- …
de mening van Kristien
“Dank voor de gesprekken en de heldere synthese. Het pingpongen en onze gesprekken verplichten me om mijn gedachten te verwoorden. En het is maar door alles te benoemen, te herformuleren soms, dat er kleine puzzelstukjes vallen. Dat sommige zaken weer wat helderder 😉worden. Het blijft een continu proces, zeg maar groei. Stapjes die vooruit worden gezet.”
“Jouw rustige aanpak werkt prima. Low profile, zonder druk, want een groeiproces kan maar enkel op eigen tempo en jij voelt dat goed aan. Hoe dan ook … ik ga nog wel beroep doen op jouw oren en creatieve mind 😊”
– Kristien Lenaerts, zaakvoerder dot to dot
Comment
Van contentement naar creativiteit | Shots & Stories
[…] Kristien van dot to dot moest even grinniken toen ze die term hoorde, maar bij mij thuis is het een begrip geworden. […]